donderdag 9 juli 2009

Voeding en agressie, samenhang?




"Oh, mij van rechts inhalen, afsnijden en dan ook nog obscene gebaren maken? En u dacht dat u mij zo kan schofferen?! Wacht eens even, wie denkt u wel niet die u bent? Ik heb eigenlijk ontzettend veel zin om u nu gewoon een flinke mep in uw gezicht te geven of nog beter...!"


Herkenbaar dit soort agressieve gevoelens? Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het effect van voedingsupplementen op agressief gedrag.

Een aantal jaar geleden is onder 231 jongeren boven de achttien in een Britse jeugdgevangenis een onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op gewelddadig gedrag. Over een periode van 142 dagen kregen 172 van hen dagelijks een aanvulling van vitaminen, mineralen en vetzuren. De andere groep, van 59 jongeren, kreeg dagelijks een placebo, uiteraard zonder dat ze zelf wisten of ze een aanvulling of een placebo kregen. Onder de jongeren die het supplement kregen nam het gewelddadig gedrag met bijna 40% af, vergeleken met het aantal overtredingen van vóór het onderzoek. Bij de jongeren die het placebo hadden gekregen werd nauwelijks een vermindering van het geweld waargenomen. [British Journal of Psychiatry (2002; 181(1): 22-28)]

Ook in Nederland is een dergelijk onderzoek verricht door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) samen met de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook hier bleek dat gevangenen die extra voedingsupplementen gebruiken minder agressief gedrag vertonen. Deze studie bood echter nog onvoldoende houvast voor concrete maatregelen om agressie bij gedetineerden via voeding te beteugelen. Daarvoor zal eerst nog nader moeten worden gekeken naar de effecten van voedingssupplementen, het liefst onder plegers van gewelddadige delicten.

In het verlengde hiervan is er ook voor kinderen met ADHD en vrouwen met PMS steeds meer onderzoeksinformatie te vinden over de positieve effecten van een aangepast dieet.

De hoeveelheid onderzoeken naar de positieve en negatieve effecten van voeding sterken mij keer op keer in de gedachte dat 'je bent wat je eet' en dus al op jonge leeftijd bij kinderen bewustzijn hierover dient te creëren. To be continued..



Geen opmerkingen:

Een reactie posten