zaterdag 23 september 2006

Dag zomer, hallo herfst; het is weer paddestoelentijd!!


Deze week konden we nog even genieten van een heerlijke nazomer. Snel dus nog het laatste zomerfruit gekocht om dat zomerse gevoel nog even vast te houden. Zo kocht ik heerlijk bramen, reine claudes en prachtige vijgen waar ik onder andere vijgenjam mee maakte (zie vorige post), over een paar weekjes oeten we al die heerlijkheden weer een hele tijd missen tenzij je natuurlijk hartje december die ingevlogen veel te dure, waterige en vaak smaakloze exemplaren koopt....

Deze tijd van het jaar is eigenlijk een culinaire jackpot, want de eerste voortekenen van de hersfst zijn er ook alweer; de paddestoelen! Gisteren stond er bij mij een heerlijke risotto met superverse porcini, chaterellen en nog wat andere prachtige bospaddestoelen op tafel. Deze aardse smaken weer proeven doen je eigenlijk ineen verlangen naar de herfst! Kom maar op met de heerlijke peren, pompoenen en ander najaarslekkernij waar we ook weer van kunnen gaan genieten.

Bij gebrek aan reeds opgezopen witte wijn en parmezaanse kaas werd het wel een iets onconventionele risotto. Maar ach regeltjes zijn er om gebroken te worden, niet? En ik kan je nu vertellen dat een sobere :-) risotto met pecorino minstens even lekker is als de klassieker.


Risotto met gemengde paddestoelen en pecorino

100 gram arboriorijst
1 ui
250 gram gemengde paddestoelen
1 liter kippenbouillon
50 gram geraspte pecorino

Fruit de fijngesneden ui in olijfolie. Haal de uien na 10 minuten uit de pan en bak de paddestoelen totdat het vocht is verdwenen. Doe de uien en rijst bij de paddestoelen en laat het kort even bakken. Doe vervolgens beetje bij beetje de boullion erbij blijf ondertussen roeren. Als de risotto klaar is roer je er de pecorino doorheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten