maandag 9 maart 2009

Rotolo met spinazie, porcini en pecorino en salieboter






Wat is er leuker dan met je kookclubgenoten zelf pasta draaien en elkaar vrijpostig toe-roepen, 'schat, kan hij weer een standje strakker?!

hierbij een heerlijk recept voor een ROTOLO MET WILDE SPINAZIE EN FUNGHI PORCINI en SALIE BOTER. De foto's geven een impressie!

Dit pastagerecht wordt gemaakt van vers pastadeeg, gevuld met enkele lekkernijen en vervolgens in een doek opgerold en gekookt. Deze rotolo is vegetarisch maar je kunt ook bijvoorbeeld heel dunne plakjes rauwe ham meerollen. Er bij kan een salieboter,
een traditionele tomatensaus, een citroensaus of een romige porcinisaus.

VULLING
Ingrediënten:
(Voor 6 personen)
650 gr vers pastadeeg (zie receptuur hieronder)
750 gr (wilde) spinazie
200 gr ricotta
150 gr geraspte pecorino
35 gr gedroogde funghi porcini (eekhoorntjesbrood)
3 sjalotten
peper
schone theedoeken, bindtouw
Bosje verse salie
Pakje roomboter

Bereiding:
Begin met het maken van de verse pastadeeg (zie volgende recept hieronder), want deze moet een half uur de koelkast in. Week de paddestoelen (funghi porcini) een kwartiertje in wat heet water. Giet de paddestoelen door een zeef en bewaar het weekvocht. Spoel de paddestoelen zeer goed af onder een stromende kraan en laat ze uitlekken. Bak de gesnipperde sjalotten in wat boter goudbruin. Smoor de gesneden paddestoelen mee tot ze gaar zijn. Voeg af en toe wat van het gezeefde weekvocht toe (optioneel kun je er een scheutje marsala bij doen). Laat het vocht verdampen en het mengsel afkoelen. Was de spinazie zorgvuldig en roerbak deze in een beetje olijfolie in een pan tot de blaadjes geslonken zijn. Laat goed uitlekken (gebruik eventueel een stamper om overtollig vocht eruit te stampen) in een vergiet en snijd de spinazie fijn. Meng de spinazie met ricotta en pecorino. Breng op smaak met peper.
Rol stukken deeg met de pastamachine uit tot DUNNE lappen die iets korter zijn dan een uitgespreide schone theedoek waar je ze op legt. Plak een paar lappen met een klein beetje water aan elkaar tot bijna de hele theedoek bedekt is.
Smeer het spinazie-kaas mengsel dun uit over de pastalap maar houd de randjes vrij. Breng een streep van het paddestoelenmengsel op de pastalap aan de onderzijde. Rol de pastalap met behulp van de doek voorzichtig op, te beginnen aan de kant waar de paddestoelen liggen. Bind de beide uiteinden af met een stukje bindtouw en maak om de 20 centimeter als een rollade een extra knoopje om de rol. (Tot hier kun je het van te voren voorbereiden)

Afmaken:
Kook de rol in een grote pan (ik gebruik een grote ovale vispan) in gezouten water in 30 minuten gaar. Smelt vlak voor het serveren een pakje boter in pannetje met salieblaadjes. Serveer de rotolo (op een warme schaal of direct op de borden) door deze in mooie schuine plakken te snijden en giet er de gesmoten salieboter overheen.

VERS PASTADEEG
Dit basisdeeg kan je voor allerlei soorten pasta’s toepassingen gebruiken. Kook verse pasta in een ruime hoeveelheid gezouten water. Afhankelijk van de dikte
is verse pasta in enkele minuten gaar.

Ingrediënten:
(Voor 6 personen)
voor ca. 650 gram pastadeeg
400 gram bloem
4 eieren
flinke eetlepel olijfolie (extra vergine)
½ tl zout
extra bloem

Bereiding:
Doe de bloem in een grote kom of maak er een berg van op de werkbank. Maak een
kuiltje en breek daar één voor één de eieren in. Voeg olie en zout toe. Kneed dit tot een glad deeg. Als het deeg te veel plakt kan nog wat extra bloem worden toegevoegd. Dek het deeg af met plasticfolie en plaats het 30 minuten in de koelkast tot het verder verwerkt wordt. Met een deegroller of een pastamachine kunnen er vervolgens vellen van gerold worden. Gebruik steeds een beetje bloem als anti-plak.

1 opmerking:

  1. Persbericht: ‘Koken op sterrenniveau tijdens Nationale Kookstudio Week 2009’


    Haarlem, 10 maart 2009





    Kookliefhebbers opgelet: de beste kookstudio's van Nederland en Vlaanderen openen de deuren van 20 t/m 26 april tijdens de Nationale Kookstudio Week 2009. Met deelname van toonaangevende kookstudio's waaronder Librije’s Kookatelier en Landgoed Wolfslaar is de tweede editie van deze promotieweek nu al een succes te noemen. Op de website van de Nationale Kookstudio Week staat het complete overzicht van deelnemende kookstudio’s en hun programma nu online.



    De promotie is nog maar net begonnen en de eerste kookstudio’s plannen al extra workshops. En dat is niet verwonderlijk, want je kunt voor uitzonderlijk lage prijzen tussen €10 en €30 euro een kookworkshop boeken. De komende weken zullen de deelnemende kookstudio’s zelf lokaal promotie doen om hun deelname kenbaar te maken. Het programma loopt uiteen van kookworkshops voor de allerkleinsten (vanaf zes jaar) tot kookles op sterrenniveau. Kies uit tientallen keukens van Italiaans tot moleculair koken op locaties in heel Nederland en Vlaanderen!

    Tijdens de Nationale Kookstudio Week 2009 is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen in de keuken van een kookstudio en om actief deel te nemen aan het programma. Makkie Mulder, hoofdredactrice van foodmagazine delicious. beveelt deelname aan de Nationale Kookstudio Week 2009 van harte aan:



    Makkie Mulder: ‘Met een beetje hulp kan iedereen lekker en gezond leren koken. De Nationale Kookstudio Week is daarvoor een prachtig initiatief dat delicious. van harte ondersteunt. Het programma is laagdrempelig en er is altijd wel een kookstudio in buurt die meedoet. Wat een kans om het nuttige met het aangename te verenigen! Ik raad iedere Nederlander en Vlaming die zich op culinair vlak wil ontwikkelen aan om deel te nemen aan deze promotieweek.’



    Meedoen en inschrijven

    De Nationale Kookstudio Week 2009 vindt plaats van 20 t/m 26 april 2009, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Kosten voor deelname liggen tussen €10 - €30, afhankelijk van het geboden programma. Ook kinderen (vanaf 6 jaar) kunnen zich inschrijven, de kinderkookstudio's zijn speciaal uitgerust voor deze jonge kookenthousiastelingen. Op de website www.kookstudioweek.nl vind je de deelnemende kookstudio’s, hun programma en hoe je je kunt inschrijven.



    Organisatie

    De Nationale Kookstudio Week is de jaarlijks terugkerende promotieweek voor de kookstudiobranche. Met dit initiatief wil organisator Stichting European Cookery school Association (ECA) deze branche in de schijnwerpers zetten en de toegevoegde waarde van kookstudio's benadrukken.

    Over kookstudio’s

    In de afgelopen vijftien jaar is het aantal kookstudio’s in Nederland gegroeid van enkele tientallen tot inmiddels meer dan 400. België telt ongeveer 50 kookstudio's. In een kookstudio leer je in groepsverband onder begeleiding van een professionele kok hoe je zelf gerechten kunt klaarmaken, na afloop geniet je gezamenlijk van de zelfbereide maaltijd. In een tijd waarin gezonde voeding meer dan ooit in de belangstelling staat kunnen kookstudio’s een serieuze bijdrage leveren aan het verhogen van de kookkennis onder het grote publiek.



    De Nationale Kookstudio Week is een initiatief van Stichting European Cookery school Association (ECA) en wordt mede mogelijk gemaakt door VIKING, WINE-EVENTS, KookstudioJaarkaart, delicious. en Kookstudiogids.nl



    ---- einde persbericht ----



    Noot voor de redactie, niet voor publicatie:



    Voor meer informatie en sponsormogelijkheden kunt u contact opnemen met ECA.



    Stichting European Cookery school Association (ECA)

    Contactpersoon: Jan Rutten, voorzitter

    Gaelstraat 1F - 2013 CE Haarlem

    T +31(0)23 531 50 84 - F +31(0)23 531 64 50
    info@cookeryschools.eu – www.cookeryschools.eu

    BeantwoordenVerwijderen