woensdag 27 februari 2008

West-Vlaamse overdaad; recept mazarine taart


West-Vlaanderen... de meest westelijke provincie van Vlaanderen gelegen aan de kust en grenzend aan Frankrijk. Gezegend met een weelderig, en zelfs voor de meeste Vlamingen onverstaanbaar West-Vlaams dialect dat als je Wikepedia mag geloven meer verschillen vertoont met het Standaard Nederlands dan Afrikaans!

Hoewel ik altijd in Nederland heb gewoond, liggen hier wel mijn roots. Als kind was ik hier in de weekenden vaak te vinden als ik samen met mijn ouders naar mémé (oma) ging. Mémé was dol op pattiserie en stuurde mij altijd als we aankwamen met haar portemonee 'achter' taartjes. Tja en dan sta je daar je te vergapen in de 'vitrine' en word je als bijdehand, toch wel erg Hollands sprekende jongedame wel eventjes stil van al die prachtige zoetigheid.

Mijn mémé woonde in Poperinge, waar ze onder andere de Mazarinetaart als specialiteit hebben. Dit is een sponsachtig taartje in warme saus met boter en kaneel. Het schijnt dat Kardinaal J. Mazarin, een staatsman onder Lodewijk XIV, zijn naam zou hebben gegeven hebben aan dit streekdessert. Ik las ergens dat de naam wellicht ook samenhangt met het Italiaanse "mazzerare", onderdompelen. Nou ja hoe het ook zit het is een speciaal taartje dat sinds een paar jaar nu ook als echt streekprodukt wordt erkend.


Poperingse Mazarinetaart

Deeg:
300 gr bloem
een mespuntje kaneel
een vleugje zout
25 g bruine suiker
6 eierdooiers
35 g gist
3 dl lauwe melk
200 g boter

Saus:
400 g suiker
6 eetlepels zoete witte wijn
2 koffielepels kaneel
klontje boter
2 borrelglazen rhum

Meng in een grote kom de bloem met kaneel. Maak daarin een kuiltje waarin je de gist en de lauwe melk mengt, voeg er als laatste de eierdooiers aan toe. Kneed alles tot een glad deeg. De suiker en de zachte boter erdoor verwerken en verder kneden tot er een vaste massa ontstaat. Laat het deeg een uur rijzen tot het qua volume bijna is verdubbeld. Doe het gerezen deeg in een ingevette springvorm, laat het nog zo’n 15 minuten rijzen en zet het dan drie kwartier in een warme oven van 200° C. Haal de taart uit de vorm en laat hem afkoelen op een taartrooster. Snij de taart vervolgens over de lengte in twee gelijke plakken die je later weer op elkaar plaatst.

Voor de bereiding van de saus meng je de suiker, zoete witte wijn met 33 dl water, laat dit koken tot een lichte siroop. Voeg daar 2 koffielepels kaneel, een klontje boter en 2 borrelglazen rhum aantoe en roer het rustig door. De twee taarthelften dompel je onder in de saus en laat je een half uurtje trekken. Om de saus nog beter te laten absorberen kun je met een breinaald het deeg nog eens extra doorprikken. Plaats de twee taarthelften na een half uurtje op elkaar schenk er de rest van de saus overheen.

dinsdag 26 februari 2008

Markt~proza

Prachtig lig je daar weer op de Albert Cuyp met je gestreepte vel naar mij te lonken

Je bent zo'n type waar ik eigenlijk iedere keer van denk...

Wat moet ik nu weer met jou?

Maar ja het is met jou net als met de mannen

De meest uitgesprokene blijft me toch het meest bevallen

Vol inspiratie nestel ik me dus weer met je achter mijn fornuis

Vandaag geef ik je een beetje van dat Spaanse zomeravond gevoel

Een gevuld buikje met sinaasappel en wat van de mooiste amandelen

Je vettige, B12 verantwoordelijkheid!

Ach makreel ... soms toch domweg gelukkig met wat simpele keukenvlijt


Gevulde makreel met sinaasappel (2 pers)

1 makreel per persoon

1 sinaasappel

50 gram amandelen

3 bosuitjes

peper en zout

olijfolie

Laat de makreel door je visboer schoonmaken en eet het direct dezelfde dag, verse makreel is namelijk erg gevoelig voor bedref! Spoel thuis de makreel nog even goed af onder de koude kraan, dep droog, bestrijk het velletje met wat olijfolie, en leg ze klaar in een lage ovenschaal.

Hak de bosuitjes fijn en bak ze zachtjes een paar minuten in wat olijfolie. Hak de amandelen en rooster deze goudbruin in een koekepan met stevige bodem. Rasp de schil van de sinaasappel en doe dit samen met de bosuitjes en amandelen in een kom. Schil de sinaasappel en haal met een scherp mesje de velletjes van de partjes en snij eventueel wit weg. Snij de ontvelde partjes in drieen en voeg dit toe aan het mengsel wat al klaarstaat. Breng dit alles op smaak met peper en zout. De buikjes van de makrelen vul je met dit mengsel. Als je nog wat van het mengsel over hebt laat het dan ook meebakken in de ovenschaal en besprenkel het met een beetje olijfolie.

Zet de makreel 25 minuten in een voorverwarmde oven op 190 Celcius.

Lekker met simpele groene salade

maandag 25 februari 2008

Hongaarse pasteitjes

Met dank aan Tom de Smet mijn favoriete recept van de Hongaarse kookavond.

Jo étvágyat! (Eet smakelijk)


Paprikás krumpli pástétom (4 pers)
500 gr aardappel, geschild in partjes
250 gr kipdij, gesneden in reepjes
1 sjalotten, fijngehakt
1 knoflookteentje, geperst
water
2 paprika's
paar tomaten
majoraan
kummel
paprikapoeder
zout
peper
4 plakjes bladerdeeg

Ui fijnhakken, bakken in beetje vet. Intussen tomaten in kokend water dompelen en ontvellen.
Knoflook toevoegen en kip toevoegen aan ui en bakken. Van vuur af paprikapoeder erbij. Water, kruiden en in partjes gesneden aardappel toevoegen. Zachtjes laten pruttelen tot vocht indikt.
Vulling uitnemen, uitlekken in zeef. Hiermee dun uitgerolde plakjes bladerdeeg vullen, die je als je voor de mooi gevormde eenpersoons pasteitjes gaat in een muffinvorm kunt draperen. Klap het bladerdeeg dicht en bestrijk met eidooier. Bak de pasteitjes in circa 10-15 minuten af op 200 graden Celcius tot ze goudbruin zijn. De gezeefde saus met zure room afbinden. Als die te dun is eerst nog even inkoken. Geef op elk bord een pasteitje met een royale schep van de zalige saus eroverheen.

zondag 24 februari 2008

sla en proZA!

Er zijn zo van die dingen die ik niet kan passeren, zoals dit prachtige gedicht van Kopland over zoiets alledaags als sla...

Jonge Sla
Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen,
het hoekje aardappelen,
kan ik met droge ogen zien rooien,
daar ben ik werkelijk hard in.
Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Rutger Kopland Alles op de fiets G.A.van Oorschot 1970

vrijdag 22 februari 2008

Culi-Ing in het Parool

Zo leuk wat er op je pad komt door een kookblog bij te houden... Een interview met het Parool voor een nieuwe serie over Amsterdammers en hoe ze thuis koken. Het interview heeft ondertussen plaatsgevonden, superleuk en..... In april kom ik in de krant!!

Later meer :-)!

woensdag 20 februari 2008

Hongaarse kookavond

Samen met mijn kookclubje hebben we onder de enthousiaste regie van Tom de Smet, oud-buurman van J. én culinair ondernemer en Hongarije-kenner een avondje op Hongaarse wijze gekookt, gedronken en gesmuld. Wat een feest! Een receptje volgt.

Meer informatie over Tom en al zijn Hongaarse culinaire avonturen: http://www.table-tom.com/

Hongaarse produkten en zalige wijnen kun je sinds kort vinden in de Pijp bij:
Kadarka
Daniel Stalpertstraat 104-106
Amsterdam

vrijdag 1 februari 2008

Kom vaker te laat en laat je bedwelmen door sinaasappelbloesem bulger met merguez-worstjes

Een goeie vriend, die maandenlang in het Caraibisch gebied en de Mediteranee de ruige zeebonk hand gespeeld en net weer terug was gekomen in het koude Amsterdam, zou bij me komen eten. Hij klaagde over winterse neerslachtigheid, dus tja wat moet je daar dan tegen doen?? Troost eten maken met de smaak van de zon werkt in mijn geval altijd helend, dusssss.... Met al die geweldige Turkse winkels om de hoek is dat een kwestie van goed inslaan en koken maar!

Oh ja, vraag vooral als je dit gaat maken je gast die je aan het helpen bent door die donkere dagen heen te komen, de afspraak in eerste instantie te vergeten zodat je na wat stevig gefoeter dit maaltje een uur moet laat moet staan voor de alsnog arriverende gast want, en dit kan ik je uit ervaring vertellen......... het wordt er alleen maar lekkerder van!!

Couscous met sinaasappelbloesem en merguez-worstjes (2 personen)

4 merguez worstjes
125 gram bulgur (of couscous)
5 vijgen
5 abrikozen
3 dadels
handje geroosterde pijnboompitten
verse munt fijngehakt
flesje sinaasappelbloesem water
extra virgene olijfolie en peper en zout

Kook de bulger zoals op de verpakking. Snij ondertussen de gedroogde vruchten in kleine stukjes en wel ze samen met de pijnboompitten 15 minuten in een scheutje sinaasappelbloesem-water. Je zult merken hoe extreem geurrijk dit watertje is, dus wees voor een keer ;-) bescheiden!
Meng de gedroogde vruchten samen met een scheut goeie extra virgine olijfolie door de bulger en laat het nu vooral een uur staan als je de tijd hebt. Vlak voor het opdienen de worstjes bakken en de munt door de bulger scheppen en .... geniet van de zon die ineens weer lijkt te schijnen.