maandag 30 oktober 2006

Lamsschenkel met zongedroogde tomaten en bonen

Donkere avonden vragen om lekkere sudderpotjes. Zo ook deze lamsschenkels. Zo gemaakt alleen voor het sudderen hebben ze even de tijd nodig, maar dan heb je ook wel heerlijk mals vlees dat zo vat het bot af valt en smelt in je mond! Ideaal als je mensen te eten krijgt en je geen zin hebt om veel in de keuken te staan.

Lamsschenkel met zongedroogde tomaten en bonen

4 lamsschenkels (1 p.p.)
2 BLik gepelde tomaten
20 zongedroogde tomaten op olie
2 blikken a 250 gr. witte of canelli bonen
4 laurierbladen
takjes verse tijm naar smaak
4 knoflookteentje in plakjes
400 ml witte wijn
1 blokje runderbouillon
1 uit in grove stukken

1/2 chilipepertje, niet te pittig
peper en zout naar smaak

Verwarm oven voor op 220 'c, doe de lamsschenkels in een diepe braadslede met een beetje olie ingevet en zet 40 minuten in de oven. Doe vervolgens alle overige ingredienten erbij en laat het 2 a 3 uur in een oven op 180 'c stoven. De saus is het lekkerste goed ingekookt, dus liever geen aluminiumfolie eroverheen doen.

zaterdag 21 oktober 2006

De Basiliek

Heerlijk gegeten gisterenavond bij De Basiliek in Den Haag. Een aanrader.

We genoten van:

Tonijn bonbons
Eendenlever met gemarineerde vijgen en brioche
Proeverij van kreeft en bietjes, bestaande uit een kreeftenkroketje, kreeftsalade met bietenchips en een granite van bietjes
Tarbot met een schuimig sausje van coquilles

Ook erg vriendelijke bediening die het echt erom gaat je een goeie avond te bezorgen. Heerlijk.

Hazepastei naar Belgisch familierecept


Ik ben gezegend met heel veel Belgische tante's en een Belgische moeder die allemaal heerlijk kunnen koken! Vandaar waarschijnlijk ook deels mijn passie voor goed eten.

Dit familierecept voor hazepastei is zo'n pareltje wat circa 65 jaar geleden al regelmatig door mijn meme (oma op zijn vlaams!) werd gemaakt. Niet voor de weight watchers onder ons, maar oooh zo lekker!

Hazepastei

300 gr hazevlees
300 gr varkensspek (niet te mager)
1 ui
1 glas cognac
rode wijn
laurier, tijm,peper, zout,nootmuskaat
½ l hazebouillon (benen en spekvellen afkoken met kuidentuiltje)
2 beschuiten
5 bl gelatine
provençaalse kruiden

Bereiding
Vlees 24 uur marineren in rode wijn met ui,laurier en tijm.Vlees ondergedompeld !
Vlees en ui malen.Eindigen met de beschuiten. Krachtig kruiden met : peper, zout, nootmuskaat en cognac.Voeg ook een groot deel van de marinade toe. Goed mengen.
Ovenschotel vullen .Bestrooien met prov. Kruiden. Tijm en laurier bovenop.
Bouillon mengen met geweekte gelatine.
Pastei ½ uur bakken 180° hete lucht . Overgieten met de helft van de bouillon. Nog een ½ uur bakken op 160° . Rest bouillon erover en koelen.

Zalm met brocolli Asian Style

1 zalmfilet per persoon
300 gr brocolli
Verse gember, 1 cm fijngehakt
Rode peper, fijngehakt
2 koflookteentje in plakjes
Sojasaus
Oestersaus
sesamzaadjes geroosterd
sesamolie

Doe in een hete wok een scheutje olie en bak de gember, rode peper en knoflook een paar minuutjes totdat de geuren loskomen. Doe de brocolli erbij en roerbak een paar minuten. giet er naar smaak circa Japanse sojasaus en oestersaus overheen. Als het dreigt aan te branden kan je een beetje water toevoegen. Leg de moten zalmfilet op de brocolli en doe een deksel op de wok. Laat het geheel een 3 minuten stomen en keer vervolgens de zalm en laat nog 2 minuutjes met de deksel erop stomen. Giet er op het laatst een beetje sesamolie overheen en wat geroosterde sesamzaadjes.

Erg lekker met basmati rijst en knapperige tauge salade die ook is aangemaakt met sesamolie en sesamzaadjes.

Oeps!

Ik ga even wat reclame maken......... Een paar weken geleden gaf ik een recept voor caiphirina's, mijn favoriete cocktail. Krijg ik deze week ineens een virtuele tik op mijn vingers van de fabrikant van cachaca dat ik hun recept heb gebruikt... Mea culpa!! Bij deze alsnog de verwijzing naar hun webpage.

http://www.cachacagabriela.com.br/

dinsdag 10 oktober 2006

Pompoenen

Waarom is het nou zo moeilijk om lekkere pompoenen te kunnen kopen? Ik word er soms een beetje treurig van. Dan koop je op de markt weer een prachtige pompoen en jawel ... geen smaak.

Wat doe je dan met zo'n waterbom? Tja, dan maken we er maar weer een soepje van. Met veel kruiden, ui, goeie bouillon en een schepje parmigianno krik je zo'n saaie pompoen dan wel weer op. Maar eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn.

Tijd dus voor een kritisch onderzoek naar wel lekker smakende pompoenen.

Op
www.elshout-kwekerij.nl lees ik meer over de verschillende soorten en hoe ze smaken. Rassen als de Muskaatpompoen en de Table Gold bijvoorbeeld hebben een notensmaak, terwijl de Buttercup zoet smaakt. Een smakelijke pompoen is verder de Hokkaïdo. De allerlekkerste qua smaak zou de muskaatpompoen zijn.

Maar wanneer is een pompoen nou op z'n lekkerst? Volgens betrouwbare bronnen zou op het moment van oogsten de steel van de pompoen rimpelig moeten zijn en groeven of barstjes moet gaan vertonen. Zijn ze eerder geoogst, dan is de smaak flauw. Ha! Ooit bij de Albert Hein een rimpelige pompoensteel gezien? Daar heb je het al... Er is gewoon geen geduld meer om goed rijpe pompoenen aan te bieden. Waar blijf je dan met je smaak?

Aankomende zaterdag ga ik dus op zoek naar een muskaatpompoen met rimpelige steel! Ik heb nu al zin in die heerlijke risotto met pompoen of nee misschien toch de Tajine van pompoen en vijgen uit mijn nieuwe kookboek 'Mijn keuken van de zon'. Mmmm, wou dat het al weekend was.

zondag 1 oktober 2006

Kunsthal kookt!




Afgelopen vrijdag en zaterdag (en ook nog vandaag) was het weer zover; Kunsthal Kookt! in de Kunsthal in Rotterdam.

Omdat ik had gehoord dat Kunsthal Kookt! 2 jaar geleden tot beste culinaire evenement was uitgeroepen en zich met name richt op goeie ambachtelijke produkten, mocht ik dit evenement als echte eetgek natuurlijk niet missen! Gisterenochtend ging ik dus richting Rotterdam. Bewust wel een beetje blanco, om de kans op teleurstelling zoveel mogelijk te vermijden. Maar was daar reden toe? Nee! Op dit festival van de echte smaak (zoals ze zichzelf promoten) blijkt dat er gelukkig nog zoveel positiefs gaande is in Nederland op het gebied van goed eten. Het was een genot om te kijken bij de stands van allemaal gepassioneerde 'culinaire' ondernemers die daar vol enthousiasme daar stonden te vertellen over hun magnifieke kazen, broden, frambozen, worsten en ga zo nog maar even door!! Verder veel aandacht voor mooie kookboeken, keukenmaterialen en een uitstekende catering door o.a. Schmidt Zeevis . Dan heb ik het nog niet eens gehad over de zeer informatieve presentaties van hot shots uit de culinaire wereld die de hele dag plaatsvonden in het kooktheater, aan elkaar gepraat door Alain Caron. Af en toe moest hij wel even "Shut Up" roepen tegen een paar zeer irritant krijsende kinderen, maar dat maakte het er eigenlijk alleen maar leuker op!

Kortom; Kookhal Kookt! graag snel weer in de herhaling!